Słodkie smaki, czyli słów kilka o naszych delikatesach (cz. II)
Pozwól, że zabierzemy Cię dziś w podróż po europejskich smakach, niosących ze sobą historię, mających pierwszorzędny skład, a także uwodzących smakiem i pasją, z którą zostały stworzone. A wszystko to by uświetnić tak wyczekiwaną przez Ciebie chwilę relaksu. Przeczytaj i wybierz, czym chcesz się delektować!
Poznaj delikatesy z naszych koszy upominkowych!
Praliny skomponowane po mistrzowsku
Historia czekoladowych pralin Reber sięga 1890 roku, kiedy to salzburski cukiernik Paul Fürst stworzył czekoladki Mozartkugeln, nazwane tak na cześć austriackiego kompozytora Wolfganga Amadeusza Mozarta. Są to praliny w kształcie kulki nadziane wilgotnym marcepanem z nutą pistacji i delikatnym nugatem, oblane kremową, ciemną czekoladą. To kompozycja smaku, której nie powstydziłby się żaden wirtuoz. Kto raz spróbuje tych czekoladek, nigdy nie zapomni ich wyjątkowego smaku! A smak ich jest niezmienny, gdyż receptura i metody produkcji przekazywane są z pokolenia na pokolenie.
W naszych koszach znajdziesz czekoladki Mozartkugeln z pełnej czekolady z nadzieniem pistacjowym, marcepanowym, nugatowym oraz truflowym w przeróżnych gramaturach i opakowaniach, np. w metalowych puszkach z wizerunkiem Mozarta. Oto niektóre z nich:
zd. 1, 2 i 3 Słynne czekoladki z nadzieniem marcepanowo–pistacjowym Reber
Ciasteczkowa ambrozja
Nasza koleżanka Kasia, która zajmuje się zaopatrzeniem przy każdej inwentaryzacji nie może doliczyć się pewnych ciastek, które podkradamy z naszego magazynu, kiedy nikt nie widzi. Ale Ćśśś... nie zdradźcie nas tylko! Są to kruche ciasteczka kakaowe Krumi (150g) włoskiej firmy Ambrosiana, której nazwa, naszym zdaniem nieprzypadkowo, odnosi się do miana pokarmu antycznych bogów - ambrozji. Uwierzcie nam nic, absolutnie nic, nie poprawia tak humoru jak kawa i ciasteczka Krumi. Mają smak... dzieciństwa! Oblane są delikatną czekoladą, która doskonale współgra z ich maślaną kruchością. Przekonajcie się sami!
zd. 1 Włoskie kruche ciasteczka kakaowe Ambrosiana, 150 g
Borgodoro – Ferrari wśród kremów czekoladowych
Jeśli choć raz spróbujesz włoskiego kremu Borgodoro już nigdy nie zatęsknisz za Nutellą. To mistrz w swojej klasie i nasz czarny koń! Te aksamitne kremy z czekolady deserowej z kakao pochodzącego z Wybrzeża Kości Słoniowej wytwarzane są według przepisu liczącego sobie ponad 100 lat. Kremowa, ciemna czekolada i prażone orzechy laskowe z Włoch to połączenie, któremu nie sposób się oprzeć. Produkty te nie zawierają oleju palmowego, utwardzanych tłuszczów, sztucznych aromatów i konserwantów. Doskonale smakują ze świeżym pieczywem, lodami, ciastem lub prosto ze słoika (to nasz ulubiony sposób). W naszych koszach znajdziesz 3 kremy Borgodoro:
Włoski aksamitny krem z czekolady, 250 g
Włoski aksamitny krem z czekolady z miętą, 250 g
Włoski aksamitny krem czekoladowy z orzechami (57%) Gianduja, 230 g
zd. 1 Włoski aksamitny krem czekoladowy z miętą Borgodoro, 250 g,
zd. 2 Włoski aksamitny krem czekoladowy z orzechami Gianduja Borgodoro, 230 g
Belgijskie muszle z czekolady
Belgijska czekolada nie bez powodu uznawana jest za najlepszą. Spróbuj pralin Emoti, a zrozumiesz dlaczego! Te czekoladowe frykasy zachwycają różnorodnymi smakami i kształtami. Od trufli, których otoczka z ciemnego kakao równoważy głęboką, mleczną słodycz jej wnętrza; przez praliny oblane mleczną czekoladą, w których skrywa się chrupiące karmelowo-orzechowe nadzienie; aż po czekoladki SeaShells, które zachwycają nie tylko aksamitnym smakiem czekolady, ale i fantazyjnymi kształtami muszli i koników morskich.
zd. 1 Belgijskie praliny z nadzieniem karmelowo-orzechowym Emoti, 66 g,
zd. 2 Świąteczne belgijskie pralinki ze słonym karmelem Emoti, 90 g
Wszystkie te frykasy z różnych stron Europy znajdziecie w naszych koszach upominkowych. Pozwól sobie na chwileczkę zapomnienia z rozpływająca się w ustach czekoladą! Zasługujesz na to!